Vælg den rigtige varmekilde og gør store besparelser på varmeregningen

Af Peter - 22 Jun 2023

Det er værd at undersøge, hvilken varmekilde der egner sig bedst til din bolig og dine behov, for der kan være mange penge at spare ved at investere i den mest fordelagtige energiløsning. Men hvilken skal du vælge? Der er mange løsninger på markedet, og det kan være svært at navigere i. Derfor kommer her en kort præsentation af nogle af de mest populære varmekilder.

Varmepumper – luft til luft og luft til vand

Mange investerer i en varmepumpe, hvis boligens varmekilde skal udskiftes. Luft til luft-varmepumper og luft til vand-varmepumper kan begge give dig en betydelig besparing på varmeregningen.

Luft til luft

Luft til luft-varmepumpen virker grundlæggende som et omvendt airconditionanlæg. Den suger nemlig udeluften ind via en ventilator, hvorefter energien bliver opvarmet og sendt videre ind i huset. På den måde bliver boligen opvarmet med varm luft. Fordelene ved luft til luft er bl.a., at den er forholdsvis billig at anskaffe, at du sparer penge på varmeregningen, og at den kan anvendes i boliger uden radiatorer. Ulemperne er, at den ikke opvarmer brugsvandet i boligen, og at den bedst egner sig til små huse såsom sommerhuse.

Luft til vand

På markedet for varmekilder findes også en luft til vand-varmepumpe. Denne type kan levere varme til boligens rum og brugsvand. Med andre ord fungerer den som en totalløsning. Pumpen opvarmer en væske, som sendes til boligens varmtvandsbeholder, hvor vandet varmes til brug i bad og radiatorer. Også her er en af de største fordele reduceringen af din varmeregning. Herudover er den særligt velegnet til dig med en lille have, som ikke har mulighed for jordvarme. Ulemperne er, at luft til vandpumpen er en større investering, og at den bedst virker med gulvvarme og store radiatorer. I forbindelse med installation af en luft til vand-varmepumpe, bliver der ofte anvendt en akkumuleringstank også kaldet en buffertank. Her bliver anlæggets varme akkumuleret, så pumpen ikke skal starte og stoppe for tit. Det kan nemlig forringe pumpens virkningsgrad.

Du kan også vælge et pillefyr

Endnu en mulighed er et pillefyr, der har brug for træpiller for at brænde. Pillefyret kan fungere som en totalløsning, da den leverer vand til både rum og brugsvand. Det er en dyr investering, og du skal regelmæssigt fylde piller på, men fordelene er, at fyret kan bruges i stort set alle størrelser huse og fungerer uden effektive radiatorer. Sidst, men ikke mindst gør du dig også væsentlige besparelser på varmeregningen med et pillefyr